lt
2020-08-01 į sąrašą

Kaunastiškas skonis: Rožinių pipirų, topinambų ir juodos duonos ledai

Kokia vasara be ledų? Ir nereikia savęs riboti tradiciniu plombyru ar šerbetu – Lietuva, o ir Kaunas, turi galybę pasiūlymų smaguriams.

Kokia vasara be ledų? Ir nereikia savęs riboti tradiciniu plombyru ar šerbetu – Lietuva, o ir Kaunas, turi galybę pasiūlymų smaguriams. Tiek daug, kad viską teko sudėti į specialų ledų žemėlapį. Jis šiemet atnaujintas, tad pats metas ruoštis į kelionę tuščiu pilvu.

Screenshot 2020 08 01 at 17.14.47


Pasak Lietuvos kulinarinio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, Abiejų Tautų Respubliką ledai pasiekė ir išpopuliarėjo XVIII a.: „Viena žinomiausių šio saldumyno mėgėjų buvo kunigaikštienė Aleksandra Oginskienė, Mykolo Kazimiero Oginskio žmona. Žinome, kad 1783 m. liepą jos dvare Siedlcuose (dab. Lenkija) be kitų valgių, ledais buvo vaišintas Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Stanislovas Augustas Poniatovskis“.



Pirmuosius ledų receptus mūsų krašte randame 1783 m. išleistoje Wojciecho Wincento Wielądkos kulinarinėje knygoje „Kucharz doskonały...“. Jis aprašė vaisinių ledų (vyšnių, serbentų, žemuogių, aviečių ir šaltalankių) gamybos ypatumus bei paminėjo ledų tortą. XVIII a. pabaigoje ledai tapo neatskiriama saldumynų asortimento dalimi. 1785–1809 metais Radviloms dirbęs saldumynininkas Frydrichas Dollingeris jau buvo įvaldęs ir ledų gamybos meną.

Pirmieji ledai, kuriais smaguriavo lietuviai, be minėtų vyšnių, serbentų, žemuogių, aviečių ir šaltalankių, buvo apelsino žiedų, žibuoklių, rožių, migdolų, graikiškų riešutų, lazdyno riešutų, pistacijų, šafrano, kavos, karamelės, gvazdikėlių skonio.

O štai dabartiniais laikais, vidutiniškai 7 litrus ledų per metus, t.y. apie pusantros porcijos kiekvieną savaitę, sulaižantys lietuviai nėra tarp didžiausių smaližių pasaulyje. Mus net keturis kartus lenkia Naujosios Zelandijos gyventojai. Tačiau skonių gausa tikriausiai galėtume varžytis ne tik su jais.

Kauno senamiestyje veikiančiame restorane „Jurgis ir Drakonas“ paragausite morkų ar sūdytų saulėgrąžų ledų, „Višta puode“ nustebins desertu iš juodos duonos ar grikių, o „DIA“ priblokš gaiviu varškės sūrio ir kmynų gardėsiu. Pažaislio vienuolyno pažiba „Monte Pacis“ nuo tarpu vilioja rožinių pipirų ar topinambų ledais. Negalite apsispręsti? Užsisakykite abu variantus! Jei mieste pamatysite „Ice Dunes“ vežimėlį, rekomenduojame paragauti ramunėlių ledų!

Visą Lietuvos ledų žemėlapį rasite čia. Žemėlapis paruoštas pagal nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ ir turizmo informacijos centrų informaciją.

Titulinė nuotr.: „Jurgis ir Drakonas“
Parengta pagal „Keliauk Lietuvoje“ inf.

Uždaryti

Pažiūrėkite ką gausite! Šios savaitės naujienlaiškis