Mažiau nei po mėnesio, rugsėjo 16-ąją, pirmąkart Kaune vyksiantis augalinio maisto festivalis „Vegfest LT“ ne tik pažindins su augaline mityba ir veganišku gyvenimo būdu, bet ir pristatys ne vieną Kaune veikiančią veganiško maisto kavinaitę bei daug kitų vietinių verslų, taip pat ir užsienio svečių, iš viso – per 70 įmonių. Apie tai, kas paskatino triskart Vilniuje sėkmingai įvykusį festivalį perkraustyti į Kauną, bei daugelį kitų gardžių dalykų, mums papasakojo „Vegfest LT“ sumanytoja, Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė.
Triskart ir labai sėkmingai festivalis vyko Vilniuje, kodėl gi nusprendėte persikelti? Mums, aišku, smagu, bet tuo pačiu ir įdomu – ar tiesiog garsiai kvietė Kauno veganai, ar patys stebite situaciją mieste ir matote perspektyvų?
Iš tiesų, Vilniuje festivaliui darosi per ankšta – jau kurį laiką dairėmės į Kauną, čia taip pat labai didelė veganų bei augaline mityba besidominčių žmonių bendruomenė, daug studentų. Tiesa, skeptikų netrūksta, tačiau aš nusiteikusi pozityviai ir esu tikra, kad Kaunas mus taip pat priims draugiškai.
Kokių žmonių labiausiai laukiate savo festivalyje – ar tų, kurie jau pasirinko savo kelią ir viską gerai žino, ar visgi besidominčių, klausinėjančių, dvejojančių? Kurių daugiau susirenka paprastai?
Šis renginys skirtas skleisti veganizmo idėjas ir į jį kviečiame tikrai ne vien tik veganus – laukiame visų, kuriuos domina veganizmas, sveika gyvensena, ekologija, gyvūnų teisės, ar tiesiog tų, kurie mėgsta išbandyti naujoves – šiame maisto festivalyje bus galima paragauti to, apie ką daug kas nė nėra girdėję, pavyzdžiui, seitano – iš kviečių pagaminto mėsos pakaitalo, tekstūra ir skoniu itin primenančio paukštieną, tempės (tempeh) – kito mėsos pakaitalo, pagaminto iš fermentuotų sojos pupelių, taip pat – užsienio veganų labai mėgstamos duonmedžio (jackfruit) mėsos, pėlėsinio riešutų sūrio, kombučios bei redžiuvelako (rejuvelac) gėrimų ir daugybės kitų gurmaniškų skanėstų. Bus ir daugybė tortų, pyragų, keksiukų – saldumynai yra viena populiariausių „vegfesto“ prekių. Daug kas mano, jog veganiška virtuvė – blanki, tačiau tai visiška netiesa. Perėję prie augalinės mitybos žmonės tvirtina, kad dar niekuomet nesimaitino taip skaniai ir įvairiai.
Apklausų duomenimis tik mažiau nei 20% ateinančių į mūsų renginius yra veganai, taigi šis judėjimas domina tikrai ne tik juos. Bijoti tikrai nėra ko, „vegfestai“ garsėja draugiška, atsipalaidavusia atmosfera ir juose yra „žiauriai“ daug labai skanaus maisto. Turėsime ir infostaliuką, prie kurio bus galima nemokamai gauti įvairių žurnalų, lankstinukų, kortelių su receptais ar pasikalbėti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.
Nuostabu, kad palaikote ir vietinių ūkių idėją, tad kokius įdomiausius, skaniausius produktus, auginamus ar gaminamus Kaune, bus galima rasti festivalyje?
Taip, šiame renginyje didžiausią dėmesį skirsime Kauno verslams. Dalyvaus užkandinės „Ridikas“, „Doda“, „Antras aukštas“, „Žali namai“, maistą pagal užsakymus gaminantis „Vegan pipiras“, riešutų sviestą gaminantis „Sviestas sviestuotas“, veganiškų užkandžių importuotojai „Maisto kultūra“, aliejumi iš Pietų Italijos prekiausiantys „Toskanos dovanos“, maistinių daigų augintojai „Žali žali“ ir daugelis kitų. Žinoma, dalyvius kvietėme ir iš kitų miestų ir netgi kitų šalių – Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos, Italijos. Bus ir jau nuolatiniais tapusių dalyvių, ir tų, kurie dalyvaus pirmą kartą.
Kodėl pasirinkote būtent šią lokaciją – viešbutį „Park Inn by Radisson Kaunas“?
Kai kas nors klausia, kas sunkiausia organizuojant renginį, prisipažįstu, kad vienas iš sunkiausių dalykų yra rasti tinkamą vietą. Kaune jų apžiūrėjome net keliolika, tačiau pagal vietą ir dydį ši tiko labiausiai, be to labai patiko tai, kad šio viešbučio kolektyvas yra labai lankstus ir nesispyriodami padarė visus pakeitimus, kurių prašėme.
Galbūt festivalyje bus galima rasti ne tik maisto, bet ir veganams tinkamų kitų gaminių, aksesuarų ir pan.?
Nors tai – maisto festivalis, turėsime ir šiek tiek kitokių prekių: receptų knygų, virtuvės irangos, natūralios kosmetikos, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Visi gaminiai yra 100% veganiški – be jokių gyvūninės kilmės medžiagų.
Kokia veganams draugiška Kauno kavinė jums mieliausia?
Tik prieš kelias savaites pirmą kartą apsilankiau užkandinėje „Doda“ – labai patiko! Ir kainos, palyginus su Vilniumi, tikrai adekvačios! Taip pat esu didelė „Vegan pipiro“ kibinų gerbėja – galiu suvalgyti dešimt vienu prisėdimu!
Kaip manote, palyginus su kaimyninėmis šalimis – Latvija, Lenkija, Skandinavija – kokioje stadijoje yra veganizmo kultūra Lietuvoje? Ar turime kuo didžiuotis?
Mano draugai iš Anglijos nuolat stebisi, kaip tokia maža šalis, kaip Lietuva, veganizmo srityje jau tiek daug pažengusi – turime itin didelę ir aktyvią „Lietuvos veganų“ grupę fesbuke (beveik 20.000 narių!), dar tik pernai pradėtą rengti, bet labai sėkmingą „Vegfest LT“ festivalį, prekybos centrai bene kas savaitę pildosi naujais veganams tinkamais produktais, o veganiškos bei veganams draugiškos maitinimo įstaigos kuriasi jau net tokiuose nedideliuose miesteliuose kaip Jonava ar Alytus. O apsilankę „Vegfest LT“ vasaros festivalyje, estų atstovai gyrė, kad nors festivalis dar organizuojamas tik antrus metus, kokybe jau pralenkė aplinkinių šalių renginius. Veganizmas visame pasaulyje plinta sparčiai, tačiau Lietuva be jokios abejonės yra pirmaujančių gretose.