lt
2019-10-23 į sąrašą

Gastronomijos savaitės akcentas Kaune – netikėtos ekskursijos

Nuo Maironio iki fluxus, nuo bajorų stalų iki diplomatų vaišių – tik spėkite registruotis ir dalyvauti teminiuose pasivaikščiojimuose.

Jau septintą kartą Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija kreipiasi į maisto entuziastus ir kviečia kalendoriuje pasižymėti lapkričio 4–10 d., kai vyks Lietuvos gastronomijos savaitė.

72085458 2427559270824450 6680361285743280128 o

Projekto tikslas – svečius supažindinti su geriausių Lietuvos restoranų virtuvėmis ir vyraujančiomis gastronomijos tendencijomis. Degustuoti savo rudeniškus, specialiai festivaliui sukurtus meniu kviečia Vilnius, Trakai, Birštonas, Šiauliai, Palanga. Kaune specialaus degustaciniu meniu ieškokite senamiesčio širdyje įsikūrusiame restorane „Arrivée“. „Ingredientus kruopščiai atrenkame taip, kad jie atlieptų metų ritmą, o jus pasiektų tai, ką gamta turi geriausio. Jūs leisitės į pažintį su vietiniu maistu, o skonio kelionę nuspalvins žiupsnelis pasaulio virtuvės akcentų“, – vilioja restorano atstovai.


Kauno ypatybė Lietuvos gastronomijos savaitės programoje – visa šūsnis išskirtinių ekskursijų, kviečiančių daugiau sužinoti apie įvairiais istorijos etapais Kaune vyravusius skonius ir kvapus.

67088140 2138411186281052 3239887096311185408 n

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Lapkričio 4 d. „Kaunas IN“ ir „Gražinkime Kauną“ rengiamame pasivaikščiojime „Kuo kvepėjo senamiesčio virtuvės“ gidas įsikūnys į virtuvių šefus pačiose įvairiausiose virtuvėse – nuo privačių, iki vienuolynų, smuklių, salonų ir net pačios Prezidentūros. Personažai kvies pakeliauti įvairiuose laikmečiuose, pajusti skirtingų tautų ir kultūrų įtaką Kauno ir visos Lietuvos kulinarinio meno formavimuisi. Ekskursijos pabaigoje jūsų lauks unikalus Kauno desertas vienoje iš Senamiesčio šokoladinių.
Daugiau informacijos ir registracija.

Lapkričio 5 d. tema – „Laikinosios sostinės restoranai diplomatų ir užsieniečių akimis“. Tądien „Gražinkime Kauną“ kvies į Kauną pažvelgti čia atvykdavusių užsienio diplomatų akimis: kur buvo galima nueiti pavakaroti tik Kaunui tapus laikinąja sostine, o kur – po dešimtmečio, kur vykdavo priėmimai, vakarai, diplomatiniai susitikimai, kuo jų metu buvo vaišinamasi, kokius įspūdžius apie Kauną išsiveždavo iš Lietuvos čia atvykę padirbėti diplomatai, menininkai, žurnalistai. Ekskursiją baigs nedidelė degustacija „Metropolyje“.
Daugiau informacijos ir registracija.

Lapkričio 6 d. dėmesio centre – Laikinosios sostinės epochoje išaugusi kavinių kultūra, dėl kurios Kaunas užsitarnavo pavadinimą „Mažasis Paryžius“. Ekskursija papasakos apie įvairius visuomenės sluoksnius ir jų kultūrą – nuo bohemos iki darbininkų, nuo studentų iki statusą bei pilvuką jau užsitarnavusių verslininkų ir tarnautojų, nuves per kiemus Laisvės al. pakraščiuose į restoranų, kavinių užkulisius, atkurs prie jų staliukų vykusias dramas, kurtas eiles ir ragautus skonius. Kartu su „Gražinkime Kauną“ organizuojama ekskursija „Maistas ir pramogos Pirmosios Respublikos Kaune“ baigsis viešbučio bare „Metropolis“.
Daugiau informacijos ir registracija.

Besidomintieji gastronomija Kaune nuo seniausiųjų laikų iki Tarpukario laukiami lapkričio 9 d. pasivaikščiojime. Juk aplink tiek daug įvairiausių pasirinkimų: tradicinė lietuvių, japonų, italų, prancūzų ir įvairių kitų tautų virtuvės – įdomu atsukti laikrodį atgal, sužinoti, kokios kadaise buvo populiariausias maisto prekės ir išgirsti apie patiekalus, be kurių neįsivaizduojama nei viena bajoriška puota - visa tai šioje ekskursijoje. Pasivaikščiojimo pabaigoje laukia ir nedidelės vaišės, kad įspūdžiai per greit neišblėstų.
Daugiau informacijos ir registracija.

Taip pat lapkričio 9 d. kviečiame į ekskursiją Prestižinis radijo rajonas ir šimtametė gamykla“. Tarpukariu Kaune architektai projektavo unikalius tarpukario modernistinės architektūros pastatus, aktyviai veikė įvairių sričių menininkai ir ne tik. Šįkart pasižvalgykime po Radijo rajoną, kuris anksčiau buvo vadinamas prestižiniu, sužinosime apie Unės Barauskaitės krikštatėvį, namą „ant kalvos“ ir paieškosime besišypsančio namo. Šio rajono unikalumui atskleisti praversime ir šimtametės gamyklos duris ir bandysime įminti jos sėkmingo gyvavimo paslaptį.
Daugiau informacijos ir registracija.

Specialias programas Lietuvos kulinarinės savaitės proga rengia ir platus Kauno muziejų tinklas. Kauno rotušėje veikiantis miesto muziejaus skyrius lapkričio 9 d. kviečia į kulinarinę kelionę „Skaniausias kąsnelis visada pasiekdavo Kauną! Ar tikrai?“. Ekskursijos metu sužinosite, iš kur ir kokie maisto produktai – mėsa, daržovės, prieskoniai ir gėrimai – pasiekdavo Kauno miesto gyventojų stalą, išgirsite istorijas apie čia valgytus retus gyvūnus bei susipažinsite su europinėmis kulinarinėmis „srovėmis“, pasiekusiomis Lietuvą ir Kauną. Taip pat išgirsite, kaip istoriniai metraščiai ir archeologiniai tyrimai padeda sudaryti ankstesnių amžių gyventojų valgiaraštį bei suvokti tikrąsias senovinės virtuvės tradicijas.
Daugiau informacijos ir registracija.

Lapkričio 8 d. esate kviečiami atvykti į S. Nėries memorialinį muziejų ir išgirsti pasakojimą apie Salomėjos Bačinskaitės-Bučienės mitybos įpročius įvairiais gyvenimo momentais, mėgstamus patiekalus, gyvenimo Palemone ypatumus. Bus praskleistas poetės Salomėjos Nėries ir skulptoriaus Bernardo Bučo vestuvinės puotos Paryžiuje šydas. Edukacinėje klasėje, ar romantiškoje terasoje prie jos, paskanausite obuolių pyrago, kurį mėgdavo kepti poetė. Obuoliai – iš Salomėjos ir Bernardo puoselėto sodo.
Daugiau informacijos ir registracija.

Lapkričio 9 d. gurmanų lauks Maironio lietuvių literatūros muziejus. Atėjusieji išgirs pasakojimą ne tik apie Maironio kulinarinius pomėgius, maitinimosi įpročius, bet ir apie poeto rengtus iškilmingus pobūvius dailininko Tado Daugirdo dekoruotoje didžiojoje svetainėje bei apie jaukius bičiulių pasisėdėjimus puošnioje raudonojoje svetainėje, kad ypatingomis progomis šiuos pokylius paruošdavo restorano „Metropolis“ šeimininkės, o svečius aptarnaudavo pasipuošę padavėjai… Taip pat ekskursijos dalyvius kviesime paskanauti Maironio ypač mėgto patiekalo.
Daugiau informacijos ir registracija.

Išskirtinė ekskursija scenografo L. Truikio ir primadonos M. Rakauskaitės memorialiniuose namuose suplanuota lapkričio 7 d. Šios asmenybės žavi ne tik savo darbais, sukaupta autentiška meno kūrinių kolekcija, bet taip pat ir savo gyvenimo būdu, atspindinčiu jų pasaulėvoką. Klausantis gido pasakojimų, vaišinsitės arbata iš mažų porceliano puodelių – šių namų šeimininkas sakydavo, jog tai skirta ne tik skonio jutimui patenkinti, bet taip pat ir šilumai pajausti. Šiltą arbatos puodelį jis įduodavo žvelgdamas svečiui į akis.
Daugiau informacijos ir registracija.

Dar vienas netikėtas gastronomijos savaitės akcentas – fluxus degustacija, kurią lapkričio 6 d. rengia Kauno paveikslų galerija .Jurgis Mačiūnas, Fluxus judėjimo pradininkas, ypač mėgo gaminti batvinių/rūgštynių sriubą, o tam turėjo net ir ypatingą savo receptą. Šia sriuba jis mėgo vaišinti draugus, o draugai sakė, kad tai buvo bene vienintelis Jurgio gamintas patiekalas, kurį jie išties mėgo. Taigi, šia proga galite ne tik susipažinti su Fluxus judėjimu ekskursijoje po galerijoje esantį Fluxus kabinetą, bet ir padegustuoti šios ypatingos sriubos. O kokia sriuba be duonos? „Užsidirbti“ duonos prie sriubos turėsite taip pat fluxišku būdu – juodos duonos šaškių turnyre!
Daugiau informacijos ir registracija.

Lapkričio 7 d. Istorinė LR Prezidentūra lauks svečiuose pas Smetonienę. Jaukioje kompanijoje sužinosite visą tiesą apie tai, kas vykdavo Smetonienės salone ir kodėl dažnai neapsikentęs ten iš savo darbo kabineto būdavo priverstas užsukti Prezidentas. Pabandysite lošti tarpukariu mėgtą bridžą, paragausite Napoleono, iškepto pagal salono šeimininkės receptą, paskanausite to laikotarpiu labai mėgto likerio.
Daugiau informacijos ir registracija.

Kulinarinių akcentų netrūksta ir M. Žilinsko dailės galerijos ekspozicijoje. Čia lapkričio 5 d. vyks edukacinė programa „Žalios spalvos stebuklas“, kurios metu pažinsite žalios spalvos atspalvius, obuolių spalvą ir formą paveiksle „Natiurmortas su obuoliais“.
Daugiau informacijos ir registracija.

Lapkričio 6 d. suplanuota programa „Arbatos tradicijos“. Juk arbatos istorija apipinta įdomiausiais faktais ir legendomis. Jokio kito gėrimo nepuošia tokia skirtingų ritualų gausa ir puodelių įvairovė. Edukaciją vainikuos menininkės sumanyta draugiška aplinkai arbatos gėrimo ceremonija, kurios metu kiekvienas lankytojas taps meno kūrinio dalimi.
Daugiau informacijos ir registracija.

Lapkričio 7 d. galerijoje vyks edukacinė programa „Menas pažinti skonį“. Skonius čia pajusite per spalvą – maisto produktus naudosite tapybai ant drobės.
Daugiau informacijos ir registracija.

Na, o lapkričio 9 d. vyks ekskursija šiuo metu veikiančioje parodoje „Atminties kodas: Tilmansų palikimas Kaune“. Vaikščiodami po parodą turėsite progą nusikelti į XX a. pradžią ir pamatyti, iš kokių indų valgė tuometiniai žymūs Kauno verslininkai – Tilmansai.
Daugiau informacijos ir registracija.

2019 11 09 14 val. Atminties kodas Tilmansu palikimas Kaune Zilinsko dailes galerija

M. Žilinsko dailės galerijos nuotr.

Kauno kino centras „Romuva“ gastronomijos savaitės proga kviečia pamatyti du skonio receptorius kutenančius filmus. Programoje – Japonų filmas „Ramenai“, kuris kviečia į kulinarinę kelionę po Singapūrą bei ypač tyro Chaeno aliejaus spaudimo užkulisiai filme „Chaenas – ypač tyro aliejaus kraštas“.
Daugiau informacijos ir bilietai.

Daugiau skanių idėjų laisvalaikiui Kaune rasite mūsų išleistame „Kauno skonio gide“. Gardžių įspūdžių!

Viskas apie Lietuvos gastronomijos savaitę: www.skonis.lt

Uždaryti

Pažiūrėkite ką gausite! Šios savaitės naujienlaiškis